Östra sidan av Nybondas.

Att äga ett gammalt hus innebär en del funderande runt uppvärmning, fukt och vatten. I vårt hus består värmekällan av vedeldade ugnar och spisar. Det vill säga att det inte är optimalt att ha underhållsvärme när vi inte är där. Problemet blir då att bära saker mellan husen för att inte textilier och annat ska bli fuktigt. Drömmen är förstås att installera bergvärme, men det kräver förutom den stora investeringen i själva anläggningen och borrningen även investeringar i vattenburen värme i huset. Något sådant har vi nämligen inte. Dessutom är inte huset så bra isolerat överallt och fönster och dörrar ganska dragiga på sina ställen. En installation av element skulle således innebära en massa energiförluster i de rum där det inte är renoverat eller att installera etappvis. Risken är även att vattnet fryser om det blir för kallt där vi inte isolerat. Så frågan har varit om man ska isolera vind och källare samt renovera alla fönster innan en större investering av värmekälla. Allt ska ju göras men helt plötsligt blir underhållsvärmen ett jätteprojekt som kommer att ta flera år.

I somras diskuterade vi beslutet att investera i en luftvärmepump och värma upp en del av huset. På så sätt kan vi lämna madrasser, böcker och annat och hålla klimatet torrt inomhus för att slippa trägnagare och annat otyg. Vi kontaktade en entreprenör för konsultation och han kom på söndagen inom ett par timmar eftersom han hade vägarna förbi. På kvällen tog vi beslutet och dagen efter sa han att han kunde göra det samma dag, annars var vi tvungna att vänta i ett par månader eftersom han var fullbokad. Så från beslut till färdig installation tog det ca 24 timmar. Nu har vi en inte allt för vacker pump som ska värma vårt hus i vinter. Den har avfuktning och underhållsläge så vi inte behöver ha varmare än nödvändigt. Burken på utsidan ska få sig en lite röd trälåda och det vita plaströret kläs in så kommer det inte bli så synligt.