Byggnadsvård

  • PV7

    Vi har flyttat. Ja, det var ett tag sen. Men nu bor vi i alla fall i ett radhus från 1946 av typ XVI. Bilderna är från mäklaren och är ”något förskönande” och huset är i stort behov av upprustning. Det är en hel del att göra, men vi tar det i maklig takt.


  • Kuddnäs

    I slutet av sommaren anordnades ett byggnadsvårdsevenemang på Zacharias Topelius Kuddnäs i anslutning till Nykarlebyveckan. Det var flera intressanta föreläsningar och salen var fylld till bredden. Det hela avslutades med en rundtur i och omkring huset som är mitt i en totalrenovering. Syllstockarna är rötskadade och rappningen dålig, mycket beroende på tidigare reparationer som inte gjorts byggnadsvårdsmässigt utan med moderna metoder som inte passar sig i gamla stockhus.


  • Detaljer i köket

    Det av sommarens projekt som syns mest är nog det i köket. Köket blev ju i stora dra klart förra sommaren, men en hel del små och stora saker fattas fortfarande. (mer …)


  • Vinterförberedelser

    Innan vi for från Jeppo i somras så var det dags att förbereda Nybondas för den annalkande hösten och vintern. I och med att fönstren börjar bli renoverade så finns det en nytta i att sätta upp mätningslister. Jag använder yllelister från Byggfabriken och lämnar en lite glipa längst upp för ventilationens skull. Därefter åker innanfönster upp. Vill jag vara på den säkra sidan sätter jag även fönstertejp, men i år skippade jag det.


  • Novemberbesök

    Då vi inte kommer att åka till Österbotten under julen så gjorde vi ett kort besök i november. Det är en stor fördel när man har ett jobb där man kan jobba på distans lite då och då. Valter fick vara hemma för när besöket blir kort så valde vi att flyga. Vi for precis när det var dags för snökaos men trots det så kom vi med flyget som ”bara” blev 2.5 timmar sent. Inte illa när det verkade som vi inte skulle komma iväg alls. Resan gick över förväntan och dottern på 2 år skötte sig utmärkt trots den sena timmen och långa väntetider.

    Även i Jeppo kom det snö, men inte lika stora mängder som i Stockholm. Vi fick i alla fall uppleva lite vinter i stugan och eldade brasor för fullt. Längtar redan till nästa gång vi kan åka, vilket nog blir först till påsk med tanke på tillskottet som beräknas i mitten av januari.


  • Projekten under sommaren

    Trots att planen var att vila hela semestern så var det några projekt som var tvungna att genomföras, en del projekt som jag ville avsluta och en del projekt som var för roliga att låta bli. Ett vindsfönster på kvisten blåste ner under våren. Synd på 1800-talsbågen och de munblåsta glasen. Köket som renoverades förra sommaren har en del små detaljer kvar att fixa. Och under de varma, ljusa sommarkvällarna ville jag inte sitta inne utan stod och skrapade fönsterfoder och lister. Mycket blev även gjort av svärföräldrarna som är så snälla och hjälper till. Min egen mor och far var även på besök och hjälpte till att skrapa, måla. Det är skönt att huset börjar bli i sådant skick att man kan ta emot besök och ha gäster. En väldigt bra sommar helt enkelt som tog slut alldeles för snabbt.


  • Frost

    Det har varit kallt i natt. Då kom rimfrosten. Det var fint. Punkt.


  • Sammanfattning av sommaren 2015

    En bildkavalkad från sommaren. Förutom kök så blev det ju en hel del småfix, kaffekalas och nästan bäst av allt, elinstallationen. Det underlättar enormt att slippa förlängningssladdar från elskåpet på utsidan och att ha taklampor som man kan slå av och på med en knapp på väggen. Att därtill ha ett kök med kyl, spis och avlopp gör att vi nu kan trappa ner på renoverandet. Något som kan behövas då vi snart har något annat att fokusera på. Men mer om det efter nyår.


  • Kökspanoramor

    Utvecklingen av köket under sommaren. Än är det en del att ta tag i men så här i efterhand så inser man att en hel del faktiskt hände.IMG_8980 IMG_8981 IMG_8982 IMG_9292 IMG_9293 IMG_9294 IMG_9433 IMG_9434 IMG_9443 IMG_9445 IMG_9858 IMG_9859 IMG_9860 IMG_9901 IMG_9919 IMG_9920 IMG_9921_MG_4579-Pano_MG_4578-Pano


  • Isolering på vinden

    Mellanbjälklaget i Nybondas består till största delen av sand, en bra konstruktion med ljudisolering och brandsäkerhet. En mindre bra konstruktion när sanden sipprar ner genom takpanelen som bågnar under flera tons vikt. Där taket har varit mest skadat har därför svärfar under senhösten fyllt upp med överbliven spån istället. På så sätt har vi kunnat isolera taket för att undvika värmeförluster och minska risken för kondens i de elrör som installerades i somras. Någon gång i framtiden ska vi isolera hela vinden så vi kan utnyttja den, men det ligger inte inom tioårsplanen.


  • Köket del 3: Taket

    Taket i köket var inte bara gulfärgat av nikotin utan flagnade även rikligt. Jag fick skrapa stora delar, något som gav mig ordentligt med mjölksyra. Svärmor tog dock hand om målningen. Dessutom hade ju en vattenskada i taket gjort att det var ruttet i norra ändan och ett 20 cm stort hål.

    Hålet i taket
    Hålet i taket

    För att dölja det så gjorde jag en två brädor bred fris runt hela taket. På så sätt ”försvann” hålet under något som ser ut som om det ska vara där. Jag ”fuskade” lite och skruvade upp brädorna och eftersom jag inte tycker skruvskallar är snygga så spacklade och målade jag över dem. Över bröstningen, precis där hålet var fick jag lägga en bräda på väggen för att komma i nivå med panelen. Den västra väggen är inte rak, så när jag försökte lägga en bräda i taket efter den väggen så fick jag en glipa på sju centimeter. Hela väggen är bågformig och jag fick således dela en bräda med en vinklad skarv. Sedan sågade jag en hel bräda snett in sju centimeter i tre meter och sedan ut igen i en meter som placerades utanför. I och med att sträckan är så lång är den svår att fånga på bild. Uttagen för lamporna i fönstren ställde till ett annat problem som fick mig att figursåga ut runda hål och passa in brädan efter dem. Hela frisen blev ett riktigt pilligt projekt och trots motgångar så blev jag nöjd med resultatet.


  • Köket del 2: Panelen

    Då lerkliningen inte blev så bra som jag ville så bestämde jag mig för att göra som i de andra rummen och klä väggarna med masonite. Tanken var ju att även ha en bröstning av pärlspont samt bitvis panel ända upp till taket. Då det finns en såg några kilometer bort blev införskaffandet synnerligen lätt. Den låg dock på andra sidan språkgränsen vilket gjorde kommunikationen svårare. Men jag hade ju svärfar med som tolk så det gick bra. Den panel som såldes var av gran, vilket passade mig ypperligt då jag kunde undvika att lacka kvistarna.

    Nybondas kök
    Panelen fick först sättas upp dör eluttagen skulle placeras.

    Panelen målades, mestadels med svärmors hjälp, med Ottossons linoljefärg i en gråblå nyans. Sista strykningen skedde på plats efter de sattes upp. Hela processen blev något komplicerat då jag var tvungen att anpassa mig till elektrikerna från Jeppo Kraft. Kablarna skulle dras innan panelen sattes upp, men installationen måste ske efteråt. Det gjorde att jag fick arbeta på flera ställen samtidigt så att det var klart där infällda uttag, etc. skulle sitta så att de skulle hinna göra det sista arbetet innan semestrar började.

    Mellan skafferiet och det stora skåpet ville jag ha en sittbänk så att man kan sitta och titta på gårdsplanen om man agerar sällskap i köket eller väntar på att det ska puttra klart på spisen.

    Men ett misstag jag gjorde var att börja bygga bänken innan skafferiet var på plats. I och med att inga vinklar är räta och väggen lutar så gick det inte att bygga skafferiet med den konstruktionen, speciellt eftersom jag ville bygga en liten specialkonstruktion. Det var bara att riva bänken och börja med skafferiet istället. Jag ville hålla det så enkelt som möjligt och byggde därför allt i samma pärlspont som väggarna. Det blev en del sågande här då ytterväggen är formad som en båge och det skiljde fem centimeter över en sträcka på 2,55 m. Panelen inne i skafferiet lät jag vara omålad. Kanske låter jag måla den senare i en ljusare kulör om det behövs, men som det blev nu så sparade jag på arbetet. Hyllorna och konsollerna är gjorda av spontat spillvirke och stumpar som blivit över, tacksamt och ekonomiskt.

    Därefter satte bygget av bänken igång igen. Över bänken tänkte jag ha en löstagbar bänkskiva som jag hade över för att kunna utöka arbetsytan vid behov utan att bygga för ljusinsläppet från fönstret. Skivan ville jag förvara på ett smart sätt i närheten så att den inte syns eller är i vägen. Samtidigt ville jag ha ett lock med förvaring i bänken. Ett alternativ var att använda skivan som lock, men då skulle den lätt bli för ofräsch för att tillaga mat på och när man använder den skulle det kunna falla ner mat och andra saker i förvaringslådan. Så jag byggde in den bakom gångjärnen. Det var inte lätt då väggen lutar som mest den nedersta halvmetern, men lösningen blev bra till slut.

    Platsen på bänken verkade passa Valter perfekt så jag slängde snabbt ihop en trappa av spillvirke, mestadels från den rivna bänken. Den blev varken snygg eller säker, men den fungerar för Valter och han gillar platsen.

    I den norra ändan av köket gjorde vi en bröstning med en ljusare tapet över för att få ett ljusare intryck. Vi hade lite mönstrad tapet som vi köpt två rullar av som passade bra för ändamålet. I och med att golvet är ojämnt och jag inte mätte/sågade så bra så blev det väldigt hackigt. För att rätta till det så satte jag upp en skiva och sågade med cirkelsågen efter den. Bakom kylen ville jag inte ha någon bröstning, eftersom listen bara samlar damm, utan panel hela vägen upp. Jag är inte riktigt nöjd med resultatet där och funderar på att bygga in kylen helt istället.

    För att dölja skarvarna i masoniten och ge bättre akustik och ett mjukare intryck tapetserade jag ett lager lumppapp. Det blev oerhört buckligt och jag blev lite orolig att det skulle misslyckas. Det rätade dock ut sig när det torkade, så oron var obefogad och det gick fint att tapetsera.