Exteriören

  • Projekten under sommaren

    Trots att planen var att vila hela semestern så var det några projekt som var tvungna att genomföras, en del projekt som jag ville avsluta och en del projekt som var för roliga att låta bli. Ett vindsfönster på kvisten blåste ner under våren. Synd på 1800-talsbågen och de munblåsta glasen. Köket som renoverades förra sommaren har en del små detaljer kvar att fixa. Och under de varma, ljusa sommarkvällarna ville jag inte sitta inne utan stod och skrapade fönsterfoder och lister. Mycket blev även gjort av svärföräldrarna som är så snälla och hjälper till. Min egen mor och far var även på besök och hjälpte till att skrapa, måla. Det är skönt att huset börjar bli i sådant skick att man kan ta emot besök och ha gäster. En väldigt bra sommar helt enkelt som tog slut alldeles för snabbt.


  • Frost

    Det har varit kallt i natt. Då kom rimfrosten. Det var fint. Punkt.


  • Trädgården juni 2015

    Lagom till jul så lägger jag upp lite bilder från trädgården 2015.


  • Tillbaka i Jeppo

    De senaste uppdateringarna har ju kommit lite sent då jag skrev om julen. Jag fick ta mig i kragen och sammanfatta lite snabbt innan jag kom tillbaka hit till Nybondas. Den senaste tiden har varit hektisk då vi haft dop, jag varit i Österrike och sedan fick något aggressivt förkylningsvirus lagom till resan till Österbotten. Jag har legat till sängs och först efter tre dagar kunnat besöka vårt hus.Vi inackorderade oss hos Idas föräldrar istället p.g.a. sjukdomen. Så här dåligt har jag inte mått så länge jag kan minnas. Men nu är jag på bättringsvägen och tänkte fortsätta uppdatera. Under senvintern har Idas syster och fästman rivit bastun och ska jämna till marken för nya huset. I samband med det har elledningarna grävts ner istället för att vara luftburna och går numer inte en omväg via ladan. Det har gjort att elskåpet på vår fasad flyttades enligt min plan in under trappan i trapphuset. Så svärfar har sågat upp ett hål som sedan ska förses med en lönnlucka. Det kommer att bli riktigt bra. Den södra fasaden blir ren och fin utan vita plåtskåp. Den ska bara kompletteras med lite färg i sommar.


  • Nybondas en gråmulen dag

    En grå dag innan nyår lyste snön upp vårt Nybondas. Frosten hade bitit sig fast i fasaden och snön på taket gled i sakta mak mot kanten tills den likt en glaciär kalvade och rasade ner mot marken.


  • Före-efter

    Montage 2012-2014
    Montage 2012-2014

    Jag skulle visa bild på vårt hur för en kollega och insåg att det är ganska stor skillnad på huset september 2012 och augusti 2014. Än är det mycket att göra. Nya dörren ligger i ladan, men den får vänta tills vi har ett skärmtak eller på något annat sätt löst problemet med att snön faller på trappan och skvätter på dörrbladet. Originalfönstret i trapphuset måste lagas och målas. Elskåpet på utsidan är redan flyttat till ett mindre synligt ställe, så det ska målas där det satt. Men mer om det senare.


  • Häggen

    Resterna av förra årets nedsågade hägg har börjat skjuta skott och det är svårt att klippa gräset runt. Jag fick en idé som kommer från att jag hört att en kopparspik kan ta död på träd. Men i och med priset på kopparspik och att jag är en stark förespråkare av återanvändning så fick jag för mig att jag kunde använda gamla kopparrör som blivit över från vatteninstallationen på toaletten. En del skott har dog i somras men vi får se om det fungerar på hela stubben.


  • Dörren har kommit

    Rapport från Jeppo. VI har fått dörren levererad av Viking nu. Den står i ladan och väntar på att monteras. Han har lagt på 5 cm över och under så nu är den 196 cm. Dessutom har han gjort en karm till den. Men vi kommer nog inte få den på plats förrän i vår någon gång. Ena fönstret ska bytas och sen ska den skrapas och målas. Jag hade tänkt ockragult, men vi får se. Om man studerar dörren närmre så kan man se att den är bakochfram med speglarna på utsidan. Det är för att det egentligen är ett par innerdörrar för en farstu med dubbla dubbeldörrar.


  • Värmekällan

    Att äga ett gammalt hus innebär en del funderande runt uppvärmning, fukt och vatten. I vårt hus består värmekällan av vedeldade ugnar och spisar. Det vill säga att det inte är optimalt att ha underhållsvärme när vi inte är där. Problemet blir då att bära saker mellan husen för att inte textilier och annat ska bli fuktigt. Drömmen är förstås att installera bergvärme, men det kräver förutom den stora investeringen i själva anläggningen och borrningen även investeringar i vattenburen värme i huset. Något sådant har vi nämligen inte. Dessutom är inte huset så bra isolerat överallt och fönster och dörrar ganska dragiga på sina ställen. En installation av element skulle således innebära en massa energiförluster i de rum där det inte är renoverat eller att installera etappvis. Risken är även att vattnet fryser om det blir för kallt där vi inte isolerat. Så frågan har varit om man ska isolera vind och källare samt renovera alla fönster innan en större investering av värmekälla. Allt ska ju göras men helt plötsligt blir underhållsvärmen ett jätteprojekt som kommer att ta flera år.

    I somras diskuterade vi beslutet att investera i en luftvärmepump och värma upp en del av huset. På så sätt kan vi lämna madrasser, böcker och annat och hålla klimatet torrt inomhus för att slippa trägnagare och annat otyg. Vi kontaktade en entreprenör för konsultation och han kom på söndagen inom ett par timmar eftersom han hade vägarna förbi. På kvällen tog vi beslutet och dagen efter sa han att han kunde göra det samma dag, annars var vi tvungna att vänta i ett par månader eftersom han var fullbokad. Så från beslut till färdig installation tog det ca 24 timmar. Nu har vi en inte allt för vacker pump som ska värma vårt hus i vinter. Den har avfuktning och underhållsläge så vi inte behöver ha varmare än nödvändigt. Burken på utsidan ska få sig en lite röd trälåda och det vita plaströret kläs in så kommer det inte bli så synligt.


  • Boden

    Boden som står vid södra kvisten har varit ett frågetecken länge. Första tanken var att sälja den för att få pengar till renoveringen. Den är fin och är förmodligen äldre än huset, så det skulle i sig vara synd, men det känns som om den tar en del ljus som skulle behöva komma in i köket. I och med att vi endast köpte huset och vi arrenderar tomten så föll det alternativet bort, vilket är tur. Så nu är det svärföräldrarna som äger uthuset. Så planen blev istället att flytta det till ”gamlastugan” där den skulle stå där fähuset en gång stått. Då det istället behövs ett garage där så uteslöts även den planen. Det skulle även bli mycket arbete med att flytta den, även om det skulle gå att göra i ett stycke. Nästa plan var att flytta den tvärs över vägen och ställa den bredvid bastun eller där bastun står. Men så kom det sig så att bastun ska rivas. Den är i dåligt skick, inte så bra byggd och platsen ska användas till en liten stuga och så vi får grannar. Det ska bli skoj. 😀

    Under de snart två år vi haft huset så har taket, som består av samma slags betongpannor som var på vårt hus, blivit allt sämre. Det skulle inte dröja länge förrän det blev akut då delar redan börjat ge sig. Min tanke var då att ta det korrugerade plåten från bastun och lägga tillfälligt på uthuset så håller det i ett par år till. Men efter konsultation med Tom och diskussion med svärfar så har vi kommit fram till att istället för att flytta och lägga tillfälligt tak så får det stå kvar där det står och så lägger vi spåntak av kyrkspån på. Det kommer se mycket bättre ut och ge en fin gårdsbild. Så när vi rev ställningarna från vårt hus passade vi på att sätta upp dem runt boden och återanvända virket. Under höst/vår kommer sedan svärfar riva det gamla taket, laga ruttna takstolar och åsar. Därefter läggs ett nytt fint tjärat spåntak på. Det kommer att bli fint det.


  • Ställningarna nere

    Ett av sommarens huvudsakliga mål var att få ner ställningarna. Bara tanken att få bort dem gjorde att huset kändes mer bostad och mindre byggplats. De har även blockerat en del ljus, så det var ett stort steg att få bort dem. Men innan de skulle monteras ner så var en del arbeten tvungna att slutföras.

    Först och främst så ville jag ha karmen till vindsfönstret på plats eftersom det är lättare att arbeta från två håll. Andra stora delen var att måla södersidan av huset en gång till. Eftersom den slits snabbast och är ganska hög så är det bra att göra en extra gång när ställningarna fortfarande är på plats.

    Då byggnadsställningarna delvis byggdes på plats och delvis var förmonterade och var synnerligen välkonstruerade blev planeringsarbetet ett stort del. Idéerna var allt från att plocka ner dem med lastmaskin till att försöka välta dem hela. Den förstnämnda idén föll lite på att trädgården skulle ta ganska mycket skada av en traktor. Till slut så blev taktiken att plocka ner så mycket som möjligt av dem och sedan välta resterande. Så först åkte alla räcken ner och sen lossade jag alla gångbrädor och kastade ner. Det var något läskigt eftersom jag är lite höjdrädd och det är en bit upp när man lossar brädor som stabiliserar.

    När det bara var själva konstruktionen kvar med gavlar och några tvärgående brädor drog svärfar och jag ner dem med hjälp av rep, vilket resulterade i buller och brak. Jag var lite orolig för fönster och de nya rännorna och rören, men allt gick bra och det var bara ett rör som fick sig en liten knäck.

    Brädorna kommer att återanvändas till nya ställningar och till ett garage vid Gamlastugan. Huset utan ställningar är en helt annan upplevelse, men nu syns hur illa de fönster som vi inte renoverat ser ut. Dessa är framtida projekt.