Härbre

Gårdsplanen.
Gårdsplanen.

Ett projekt som vi inte har velat ta tag i har varit det gamla härbret som står på gården. Taket höll på att falla in och det började bli akut att göra något. Först funderade vi på att sälja det för att finansiera resten av vårt projekt. På så vis skulle det inte stå och förfalla när vi inte hade tid och råd att renovera det. Sen funderade vi på att flytta det här på backen så skulle vi få mer ljus till köket men skjuta problemet till någon annan. Men då den gamla bastun skulle rivas och ett nytt hus uppföras på platsen skulle det inte fungera att flytta den dit, då det skulle stå i vägen på den tomten. Det fick helt enkelt stå kvar. Jag tänkte att vi skulle ta takplåten från bastun och snabbt slänga på härbret så kunde vi skjuta problemet på framtiden. Men svärfar var av den åsikten att det borde göras något permanent. Så han tog tag i problemet. Under våren så har betongpannorna åkt av och nytt undertak och läkt kom på plats. Under sommaren har han sedan lagt på tjärade kyrkspån som sedan tjärats en gång till på plats. Under hösten har även härbret målats med röd slamfärg och snart kommer fönster- och dörrfoder upp som står färdigmålade i ladan. Så nu har vi ett snyggt härbre från 1880 på vår gård där vi förvarar våra utemöbler. Taket ska enligt utsago hålla upp till 300 år till, så vi kommer inte behöva göra så mycket mer med det.


i

, , ,

Kommentarer

Lämna ett svar