Blog


Köket del 2: Panelen

Då lerkliningen inte blev så bra som jag ville så bestämde jag mig för att göra som i de andra rummen och klä väggarna med masonite. Tanken var ju att även ha en bröstning av pärlspont samt bitvis panel ända upp till taket. Då det finns en såg några kilometer bort blev införskaffandet synnerligen lätt. Den låg dock på andra sidan språkgränsen vilket gjorde kommunikationen svårare. Men jag hade ju svärfar med som tolk så det gick bra. Den panel som såldes var av gran, vilket passade mig ypperligt då jag kunde undvika att lacka kvistarna.

Nybondas kök
Panelen fick först sättas upp dör eluttagen skulle placeras.

Panelen målades, mestadels med svärmors hjälp, med Ottossons linoljefärg i en gråblå nyans. Sista strykningen skedde på plats efter de sattes upp. Hela processen blev något komplicerat då jag var tvungen att anpassa mig till elektrikerna från Jeppo Kraft. Kablarna skulle dras innan panelen sattes upp, men installationen måste ske efteråt. Det gjorde att jag fick arbeta på flera ställen samtidigt så att det var klart där infällda uttag, etc. skulle sitta så att de skulle hinna göra det sista arbetet innan semestrar började.

Mellan skafferiet och det stora skåpet ville jag ha en sittbänk så att man kan sitta och titta på gårdsplanen om man agerar sällskap i köket eller väntar på att det ska puttra klart på spisen.

Men ett misstag jag gjorde var att börja bygga bänken innan skafferiet var på plats. I och med att inga vinklar är räta och väggen lutar så gick det inte att bygga skafferiet med den konstruktionen, speciellt eftersom jag ville bygga en liten specialkonstruktion. Det var bara att riva bänken och börja med skafferiet istället. Jag ville hålla det så enkelt som möjligt och byggde därför allt i samma pärlspont som väggarna. Det blev en del sågande här då ytterväggen är formad som en båge och det skiljde fem centimeter över en sträcka på 2,55 m. Panelen inne i skafferiet lät jag vara omålad. Kanske låter jag måla den senare i en ljusare kulör om det behövs, men som det blev nu så sparade jag på arbetet. Hyllorna och konsollerna är gjorda av spontat spillvirke och stumpar som blivit över, tacksamt och ekonomiskt.

Därefter satte bygget av bänken igång igen. Över bänken tänkte jag ha en löstagbar bänkskiva som jag hade över för att kunna utöka arbetsytan vid behov utan att bygga för ljusinsläppet från fönstret. Skivan ville jag förvara på ett smart sätt i närheten så att den inte syns eller är i vägen. Samtidigt ville jag ha ett lock med förvaring i bänken. Ett alternativ var att använda skivan som lock, men då skulle den lätt bli för ofräsch för att tillaga mat på och när man använder den skulle det kunna falla ner mat och andra saker i förvaringslådan. Så jag byggde in den bakom gångjärnen. Det var inte lätt då väggen lutar som mest den nedersta halvmetern, men lösningen blev bra till slut.

Platsen på bänken verkade passa Valter perfekt så jag slängde snabbt ihop en trappa av spillvirke, mestadels från den rivna bänken. Den blev varken snygg eller säker, men den fungerar för Valter och han gillar platsen.

I den norra ändan av köket gjorde vi en bröstning med en ljusare tapet över för att få ett ljusare intryck. Vi hade lite mönstrad tapet som vi köpt två rullar av som passade bra för ändamålet. I och med att golvet är ojämnt och jag inte mätte/sågade så bra så blev det väldigt hackigt. För att rätta till det så satte jag upp en skiva och sågade med cirkelsågen efter den. Bakom kylen ville jag inte ha någon bröstning, eftersom listen bara samlar damm, utan panel hela vägen upp. Jag är inte riktigt nöjd med resultatet där och funderar på att bygga in kylen helt istället.

För att dölja skarvarna i masoniten och ge bättre akustik och ett mjukare intryck tapetserade jag ett lager lumppapp. Det blev oerhört buckligt och jag blev lite orolig att det skulle misslyckas. Det rätade dock ut sig när det torkade, så oron var obefogad och det gick fint att tapetsera.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: