Då var det dags igen. Årets kakkalas. I år fyller jag 34 och det blir det sjunde kaffe/kakkalaset i rad. Jag är klar med sex sorter och ska baka den sista i morgon. Inbjudan kommer skickas ut till väl valda individer inom kort.
Bakning
-
Pepparkakshus 2013
i år blev det samma tema på pepparkakshuset som förra året. Det vill säga att det blev vårt hus Nybondas i Jeppo. Något mindre pepparkakshus än förra året, men det gjorde det inte lättare.
Östra sidan. Sydöstra sidan Södra sidan. Sydöstra sidan Västra sidan Norra sidan Nordöstra sidan Färdigmonterat pepparkakshus. Färdigmonterat pepparkakshus. Färdigmonterat pepparkakshus. Mallarna får vara kvar eftersom man spiller karamell. Karamell till fönstren. Färdiggräddat Delar till huset Kristyrvispning Tillskärning av delarna. Malltillverkning
-
Surdegsworkshop
Manfred Enoksson berättar om surdeg I kväll var jag på workshop i Saltå Kvarns butik på Renstiernas Gata. Temat för aftonen var surdegsbröd, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. (mer …)
-
Pepparkakshuset
Årets pepparkakshus är en modell av vårt hus i Finland, dock inte skalenlig. Degen är ur Jan Hedhs 277 sorters kakor. Till fönster har jag kokat karamell med recept från bakemyday.se. För att undvika spill använde jag mallarna som skydd när jag fyllde fönsterhålen med karamell. Det visade sig vara en hit. Sen dekorerade jag fönster innan jag monterade huset eftersom det är lite finlir med det. Övrig dekoration gjorde jag efter. Jag tillsatt extra mycket florsocker till kristyren för att den inte skulle rinna.
-
Kaffe 2012
Årets kaffekalas är på temat K. Det kommer därför börjar de sju sorters kakorna på bokstaven K allihop. Till det kommer det att serveras kaffe (som vanligt) och kanske en konjak.
-
Hålkakor
Hålkakor med rågmjöl och Manitoba Cream Igår kväll bakade jag hålkakor med grovt rågmjöl och Manitoba Cream ackompanjerad av Elvis. Hur gör man för att de sista bröden inte ska bli överjästa?