Tapeten

Tanken var att Selmas Kammare, kammaren som ligger mellan köket och gamla farstun, skulle tapetseras i sommar så vi får ett gästrum. Namnet har rummet fått från Selma Back (1896-1982) som bodde i huset tillsammans med sin son Erik och hans fru Marta och deras fyra barn. Hon hade denna kammaren och övriga familjen delade på köket och det andra rummet.

Vi bestämde för att sätta igen dörren till köket och sedan ta upp en ny dörr från köket till gamla farstun för att minska antalet genomgångsrum. På så sätt kan någon sova i rummet, även när man går mellan södra och norra ändan. Dessutom kommer köket att bli mycket ljusare med dörren på nya stället, men mer om det i ett köksinlägg senare.

Närmast väggen satte jag som tidigare masonite med ett oändligt antal pappspikar. Jag har nu fått tips av Christian på Lundagård om en häftpistol som ska vara riktigt bra och klara masonite. En sådan kommer verkligen att komma väl till hands i framtiden. Det är många rum kvar…

Tapetseringsprojektet löpte fint, men denna gång använde jag golvpapp på väggarna istället för tidningar och tätade springor med papier-maché. Tanken var att använda lumppapp, men eftersom det är svårt att få hitta i Finland fick det bli golvpapp. Nu har jag dock hittat att det finns på Byggmax i Vasa, så fem rullar är inköpta för framtida bruk.

Jag måste också medge att jag blir bättre på att tapetsera hörn, även om hörn är ett starkt ord när det gäller stockhus. De är varken vinkelräta eller jämna utan går i vågor, som sig bör. Tapeten hittade vi för övrigt på rea i Seinäjoki och är från Boråstapeter om jag minns rätt. Den liknar lite den tidigare tapeten som satt överst.  Resultatet blev helt ok och tyvärr tog jag inga bilder innan vi åkte, på det färdiga rummet som möblerats med soffa, fåtölj och soffbord, allt återanvänt och gåvor.

Golvet i kammaren är väldigt dåligt och har centimeterdjupa jack, ingenting för en barnkammare direkt. Men förmodligen har vi så pass mycket golvbrädor kvar från norrändan att det räcker till att lägga här också. Då blir det ett lager lumppapp och sedan granbrädor direkt ovanpå. På så sätt blir golvet bättre isolerat och fungerar för små barfotafötter att leka på. Dessutom kommer det göra rummet än ljusare och trevligare.