Releasefest hemma i Gubbängen med @vasasfloraochfauna på tv och @keppobryggeri i glaset #österbotten #osterbotnia
österbotten
-
Huset och taket
I vår ska taket läggas om, något som vi räknade på redan när vi beslöt att köpa huset. Man får hoppas att vintern inte blir blöt med mycket snö. Vi kommer att lägga plåttak för att undvika att pannor faller ner när vi är borta och för att det ska vara lättskött när vi inte kan vara där under perioder. För arbetsledning kommer Nykarelby Spåntak att ansvara. Det känns skönt att ha en professionell projektledare arbetet eftersom det är timmerarbete med takstolar, murning och lagning av skorstenar samt plåtslagning som ska samordnas. Det skulle ju inte vara så skoj om det stod utan tak i vår.
Det tak som ligger på nu är hemmagjorda pannor som är för tunga för läkten, vilket gör att taket bågnar. Under det ligger ett spåntak, pärt. Vi har fått frågan om undertaket ska tas bort och ifall vi vill inreda vinden så är det bra fick vi veta av Nykarelby Spåntak. Fördelen att behålla det skulle vara för ljudisolering och förstås det historiska värdet men i och med att vi inte vet hur vi vill använda huset är det bäst att ha möjligheten att kunna inreda vinden vid behov. Jag vill ha den möjligheten öppen så vi slipper lägga om taket ifall det skulle bli aktuellt.
Andra beslut som vi har tagit är att ha fotränna på plåttaket istället för hängrännor. Jag tror det blir snyggare och mindre problem med att de trillar ner. Däremot skippar vi stuprör till förmån för en kedja som vattnet kan rinna längs. Det blir både en estetsik, kostnadsmässig och historisk fördel.
-
Septemberbesöket
Efter att ha funderat på saken så tog vi vårt pick och pack och for till Jeppo för att se på huset invändigt. Själva huset är underbart och jag hade själv insett läget på kullen för flera år sen. Huset ligger på en av Jeppos högsta kullar (säkert 10m hög) och har sol nästan dygnet runt på sommaren. Ljuset på syd/väst sidan är otroligt vackert och de stora fönstren släpper in mycket ljus.
Nu hade vi fått nycklar och skulle få en hel helg att titta på ”rucklet” för att kunna fundera och komma fram till om det var värt allt besvär. Den södra ändan var grundligt inrökt trots att ingen bott där sedan -98. Vi trodde att denna ända skulle vara i sämst skick, men efter att ha insett att den norra ändan var vattenskadad och köksgolvet i princip inte gick att gå på så insåg vi att så inte var fallet.
Taket som såg illa ut från utsidan oroade mig en hel del. Vattenskadorna på övervåningen var inte så illa som man skulle kunna förvänta sig, men taket var i akut behov av reparation. En positiv sak var dock att uthusen som hör till den norra delen inte är till salu utan bara de som hör till den södra. Så vi behöver inte oroa oss för reparation av alla hus och få en massa mark som vi inte behöver. Vi fick även hjälp av Tom på Nykarleby Spåntak, med mycket experttips och råd. Han beskriver som en gamla-hus-romantiker, vilket jag nog också skulle kunna kalla mig, men har till skillnad från mig mycket erfarenhet och kunskap om renovering. Tom var mycket positiv och tyckte att vi skulle slå till.
Efter en hösthelg med långa promenader och mycket tänkande fram och tillbaka beslöt vi oss för att försöka köpa stället om kostnader för takbyte, mark och hus inte blir för höga samt om alla ägare kunde tänka sig att sälja.