Böcker på trappan

En av de roligaste sakerna med att ha ett gammalt hus är alla saker man hittar. I somras bestämde jag mig för att lägga alla ”fynd” på ett bord på vinden till södra kvisten. Fynd i form av burkar, tidningar, träprylar, leksaker och flaskor. Tidigare har de hamnat lite var som helst varpå de antingen försvinner eller flyttas runt i en oändlighet. För att kunna lägga dem där var jag tvungen att städa lite, vilket ledde till en storstädning som hette duga. För när jag sopat av bordet, rivit bort den fuktskadade duken och börjat sopa golvet under så insåg jag att golvet var fullt med saker. I kanten kunde jag plocka upp saker under brädorna. Ledd av min nyfikenhet letade jag längre och längre in under brädorna. Ett av de första fynden var tre religiösa böcker från 1800-talet. Den äldsta från 1819. De hade legat där länge och var förvånansvärt välbevarade. Böckerna hade även namnet Mickel vilket torde vara far Hans Mickelsson som flyttade hit från Larsmo och byggde huset. Eller om det var hans far som byggde huset, det vet man ej.

Jag hittade även borstämnen, kryckor, en jättelåda med skruv, mutter, spik och hyvelämnen till en maskinhyvel. Städningen tog över en dag, men sådana fynd gör det roligt att arbeta, så man får ta sig den tiden.