Södra sidan målad och ställningarna på väg ner.

Ett av sommarens huvudsakliga mål var att få ner ställningarna. Bara tanken att få bort dem gjorde att huset kändes mer bostad och mindre byggplats. De har även blockerat en del ljus, så det var ett stort steg att få bort dem. Men innan de skulle monteras ner så var en del arbeten tvungna att slutföras.

Först och främst så ville jag ha karmen till vindsfönstret på plats eftersom det är lättare att arbeta från två håll. Andra stora delen var att måla södersidan av huset en gång till. Eftersom den slits snabbast och är ganska hög så är det bra att göra en extra gång när ställningarna fortfarande är på plats.

Då byggnadsställningarna delvis byggdes på plats och delvis var förmonterade och var synnerligen välkonstruerade blev planeringsarbetet ett stort del. Idéerna var allt från att plocka ner dem med lastmaskin till att försöka välta dem hela. Den förstnämnda idén föll lite på att trädgården skulle ta ganska mycket skada av en traktor. Till slut så blev taktiken att plocka ner så mycket som möjligt av dem och sedan välta resterande. Så först åkte alla räcken ner och sen lossade jag alla gångbrädor och kastade ner. Det var något läskigt eftersom jag är lite höjdrädd och det är en bit upp när man lossar brädor som stabiliserar.

När det bara var själva konstruktionen kvar med gavlar och några tvärgående brädor drog svärfar och jag ner dem med hjälp av rep, vilket resulterade i buller och brak. Jag var lite orolig för fönster och de nya rännorna och rören, men allt gick bra och det var bara ett rör som fick sig en liten knäck.

Brädorna kommer att återanvändas till nya ställningar och till ett garage vid Gamlastugan. Huset utan ställningar är en helt annan upplevelse, men nu syns hur illa de fönster som vi inte renoverat ser ut. Dessa är framtida projekt.