Diner en Blanc de Paris

När vi var i Paris och hade ätit en god middag på Seine för att fira min svärmors födelsedag sprang vi rakt in i Dîner en Blanc de Paris. En företeelse som startade för över 25 år sedan där tusentals speciellt inbjudna har picknick på broarna över och längs sidorna av Seine. Temat är vita kläder, elegans och det finns ingen politisk eller ideologisk agenda utan endast ett sätt att träffa människor.

Regler för att Diner en Blanc de Paris

Le Dîner en Blanc® äger rum på en offentlig plats som inte är avsedd för ändamålet och det är ofta trångt. Platserna tilldelas på plats på ett mycket specifikt sätt. För att delta måste man bli inbjuden av en deltagare från föregående år eller vänta på den officiella hemsidans väntelista. Efter bekräftade, blir närvaron obligatorisk, oavsett väderlek, eftersom evenemanget hålls oberoende av väderförhållanden.

Färg på klädsel och dukning: bara vitt. Bordsplaceringen är symmetrisk med män sittande på ena sidan och kvinnor på den andra. Deltagarna anländer och går samtidigt med chartrad buss eller organiserad kollektivtrafik.
Vid avfärd tar alla med sina tillhörigheter, matrester och skräp och lämnar platsen så ren som det var vid ankomsten.

Så vad ska gästerna ta med?

Ett bord, två (vita) stolar.  En picknickkorg med meny av kvalitet och porslinservis samt glas och bestick. Inga engångsprylar eller plastvarianter tillåts. Vin eller champagne, om detta tillåts. Öl och sprit är förbjudet. Deltagarna ska ha vit och vara elegant klädda. Originalitet uppmuntras så länge man håller sig snygg och betecknar smak.