Tidning från 1905 med Rysk-japanska kriget och franska kyrkans separation från staten.

Vi viste redan tidigare att det skulle uppstå en hel del överraskningar med huset. Både negativa och positiva. I och med vattenskadan i norra ändan har vi varit tvungna att riva väggen mellan kök och kammare och byta ut golvet.

Trots lagat tak och fönster så var det fukt i masoniten. Tapeten och stockväggen var dock torra.
Trots lagat tak och fönster så var det fukt i masoniten. Tapeten och stockväggen var dock torra.

I samband med det passar vi på att isolera golvet genom att lägga en trossbotten och fylla på med sågspån med kalk för att håll mössen borta. Under julen fann vi även att fler stockar, både i väggen mot gamla farstun samt, något som vi misstänkt, i norrväggen. Eftersom norra väggen hade sina brister samt att masoniten buktade så mycket blev valet att riva ut inneväggarna in till stocken även här.

I nordvästra hörnet så var både stocken och tapeten torra, men masoniten mellan var fuktig och tung, trots att taket lagats och fuktinsläppet åtgärdats i somras.

Problemet verkar ha funnits redan tidigare då jag hittade ett diagonalt snitt genom tapet och masonite där man spikat fast kanterna för att få ner en buktning. Dock så hade ju inte orsaken åtgärdats… Men det hoppas vi att vi gjort nu.

Mellan fönstren i norra ändan satt det ursprungliga fönstret.
Mellan fönstren i norra ändan satt det ursprungliga fönstret.

Andra överraskningar vi fann bakom tapeten var det gamla norrfönstret mitt på väggen. Det två fönster som sitter där nu är ditsatta på 20-talet i och med renoveringen. Öppningarna har inte spår efter tidigare fönsterproportioner, men det beror alltså på att det endast fanns ett fönster mellan dem. När rummet delades på 20-talet och fönstren byttes brydde man sig inte om att ta ner taklisten som gick rakt igenom väggen.

Lagret närmast stocken bestod av tidningar som mössen gått hårt åt. Men på ett ställe kunde man läsa texten på en tidning. Genom notis om rysk-japanska kriget och en annan om splittring mellan kyrka och stat i Frankrike kan man lista ut att de sattes upp runt 1905. Vi har sparat de lager vi kunnat av alla tapetlager och alla lager ska in bakom väggen när vi gör nya ytskikt igen så att kommande byggnadsvårdare kan få upptäcka alla fina tapeter som suttit på väggarna.

Svärfar har slitit hårt med att lägga trossbotten som vi ska isolera med sågspån med kalk som ska hålla gnagarna borta. Innan har det bara varit plankgolv mot källaren, något som borde vara en stor energitjuv.

Vi kommer förmodligen inte sätta upp väggen igen eftersom vi gillar det stora rummet och att det blir så ljust. Golvet som redan ligger ute i ladan är av breda, spontad granbrädor. Vad rummet kommer att användas till får framtiden utvisa.

Igår när vi pratade med Jeppo så fick vi veta att väggen är klar och de nedre stockar som var ruttna nu är bytta. Det roliga är att vi inte vet riktigt när det skedde, men förmodligen under de senaste två veckorna. Hantverkarna har varit där när de ändå varit i trakten, gjort ett bra jobb och sedan givit sig av. Det ska bli skoj att se hur lagningen ser ut.