Södra kammaren från sydväst.
Rummet från sydöst.
Rummet från sydöst.

Julens stora projekt var att tapetsera Södra kammaren och målet var att sova där julafton. Efter många diskussioner och mycket letande hade vi hittat tapet som vi båda gillade. Jag gjorde efter köpet lite efterforskning om vårt köp och det visade sig vara en tapet vid namn Tussilago som Carl Malmsten designat till en stor hemutställning genom Svenska Slöjdföreningen på Liljevalchs 1917. Det stod även om denna tapet i Stora Tapetboken, som har varit min kvällslitteratur under hösten, men boken hade ingen bild på tapeten.

Arbetet började på söndagen innan jul med att maskera de nubb som masoniten fästs med samt sätta vävtape som armering i skarvarna. Efter ett tips så rollade vi tapetklister på masoniten för att få ett mindre sugande underlag och tidningarna att fästa bättre. Det gjorde att det blev väldigt fuktigt ty masoniten sög åt sig bra och torkade därmed inte så snabbt. När vi sedan klädde väggarna med tidningar och ökade på fuktigheten insåg vi ganska snabbt att vi inte skulle hinna få upp tapeterna innan julafton. Lika bra det, då klistret fick torka över julhelgen.

Arbetet fortsatte efter med själva tapeterna. Hela uppsättningen tog en dag (9 timmar) utan att större svårigheter uppstod. Vissa bucklor och en och annan skarvning blev det, men inget man inte får räkna med när man har buktande stockväggar och inte en rät vinkel i hela rummet.

När tidningar och tapet var uppsatta så fick rummet en helt annan karaktär och draget från de övriga rummen minskade markant. Så då blev det dags att släpa dit möbler och mattor. Hela golvet täcktes med mattor och säng gjorde vi av en gammal utdragssoffa. Med lite dukar och gardiner så blev rummet ganska snart ett riktigt hemtrevligt litet krypin och nu har vi sovit där varje natt sedan dess. Rummet håller värmen bra och med två eldningar i ugnen per dag så håller vi en temperatur mellan 16 och 21 grader beroende på hur mycket dörren öppnas.

Dörr- och fönsterfoder samt lister får vänta till sommaren då det är lättare att nyttja trädgården till skrapning än att stå inomhus med det dammiga arbetet. De kommer ytterligare bidra betydligt till rummets karaktär.