Tvättat tak och kalkning i stockfogarna (klina såten på fackspråk) i södra kammaren.
Nymålat tak och halvtvättad plåtugn.
Nymålat tak och halvtvättad plåtugn.

Södra kammaren ska bli vårt sovrum och det första rummet vi fixar. Väl inrökt och med nikotingul yta på allt så är det mycket att göra. Under påsken fick vi ut mycket av lukten när vi tog ut tapeter och masonite, men den kom tillbaka när det bommades igen fram till sommaren. Nu under sommaren har det stått utan fönster och luftat ordentligt, Ulla har tvättat taket med linsåpa och lukten försvann nästan.

Jag tänkte först att vi skulle lerklina väggarna eftersom det var mycket som talade för det. Det blir bättre brandsäkerhet men inte så kalla väggar som med gips. Det blir fuktbuffrande, något jag tror är bra när huset står ouppvärmt. Det är billigt och det tätar mot drag. Men på grund av tiden och eftersom jag inte vet var man får tag på linhalm samt att det är så mycket arbete så har jag övergett idén. Gips vill jag inte ha eftersom det är skört, finns mögelrisk i pappret. Visst finns det gips utan mögelpapp, men det känns inte så bra om det innehåller gifter. Spånskivor vill jag inte ha eftersom det kan finnas risker med limmet. Det som återstår är då Tretex eller masonite. Eftersom masoniten som suttit på väggarna har hållit så länge utan att skada huset så föll valet på det. En annan fördel var att material fanns på Finskas som ligger ett par kilometer från huset.

Tidigare har man satt kalkbruk mellan stockfogarna (såten) och jag funderade på varför. Sen kom jag på att mössen inte gillar kalk. Hur det är i brukform vet jag inte, men det hindrar dem ju från att springa i väggarna rent fysiskt. Så jag bestämde att jag skulle fylla på med bruk där det trillat bort.

Väggen mot Selmas Kammare som vi rivit för att ta bort röklukten ska byggas upp igen, men för att undvika att den fungerar som en trumma och för att ljudisolera den lite bättre så tänkte jag använda lumppapp. Lumppapp finns inte i Finland. I alla fall inte på de ställen jag besökte i Jakobstad och Nykarleby och ingen verkar veta vad jag pratar om. Men som det mesta med renoveringen så finns det i närheten. I ett uthus fanns tillräckligt begagnad papp för att täcka väggen. För att isolera lite extra så satte vi även ett lager tidningar innanför mot regelverket. Dörren som vi ska ha in till Selmas Kammare kommer vi inte få klar på ett tag, så vi kommer att sätta igen hålet och isolera väggen tillfälligt i september för att kunna sova där i jul.

Nästa steg blev att måla taket, en uppgift som Ulla tog på sig. Två strykningar tog det. Att taket blev så fint är helt hennes förtjänst.