Karmen kilad, drevad och klar.
Karmens nya delar passade perfekt.
Karmens nya delar passade perfekt.

Ett av de mer skadade delarna av huset var det stora fönstret på södra fasaden. Först hoppades jag att jag bara skulle kunna såga bort det ruttna på karmen och laga den på plats. Men efter en undersökning så insåg jag att stocken under var rutten och att karmen var kraftigare skadad än vid första anblicken. Så jag bestämde mig för att ta ner hela härligheten och se hur det stod till.

Det var inte lätt att få bort karmjärnen med tilläggsisolering (usch!) och panel på utsidan och hårt packad halm som isolering runt om. Det senaste fönsterbytet var på 20-talet, så fönstren är relativt nya ( bara nästan 100 år). När väl karmen var nere så tog jag hjälp av Viking Back som gjorde ett nytt bottenstycke och lagade toppstycket. Under tiden tog svärfar Jan-Ola och jag tag i lagningen av stocken. Jan-Ola tog motorsågen och sågade bort de ruttna delarna varpå vi skruvade på brädor med lindrev mellan för att de ska hålla tätt.

På sidorna av karmen satt varsin rejäl bräda istället för att använda en gåt-konstruktion, Jag hade föredragit gåt och svärd av stabilitetsskäl, men om det hållit i 100 år så bör konstruktionen fortsättningsvis hålla. Vi var dock tvungna att byta dessa trästycken eftersom nederkanten var rutten och hålet fått andra dimensioner på grund av den ruttna stocken och lagningen. Samtidigt passade jag även på att dreva lite extra med lin i alla springor.

Trots att Viking bara hade fått de trasiga delarna att gå på så gick det lätt att sätta ihop karmen igen. Delarna gled in i varandra med perfekt motstånd och endast några lätta slag med klubban. Riktig hantverksskicklighet. Sen var det bara lyfta upp den och täta runt om. Jag fuskade lite med att fylla ut med Tretex eftersom utrymmet mellan vägg och karm var så ojämnt och stort att det skulle gått åt så mycket lindrev. Eftersom vi inte hann klart med fönsterbågarna så valde vi att sätta igen fönstret med en masonite-skiva och plast. Men jag hoppas att jag under vårt besök i september hinner kitta och måla fönstren ett varv. Förhoppningsvis kan de sättas in innan jul.