Upp-och-nervänd dörr
Upp-och-nervänd dörr
Dörren till södra köket sitter uppochner och har förmodligen suttit i gamla farstun.

Det är kul med byggnadsvård och husarkeologi, dörrarna i huset har en egen historia. Dock en som vi inte vet mycket om… Men tre av dörrar är äldre och har utanpåliggande dörrspeglar. En av dem sitter mellan södra köket och Selmas kammare, men det finns många indikationer på att den inte har suttit där tidigare. Dörren sitter nämligen uppochner, det finns märken från bandgångjärnsfästen i karmen på fel sida och modellen är samma som sitter mellan norra kammaren och gamla farstun. När de delade huset i två lägenheter satt de igen dörrhålet mellan gamla farstun och Selmas kammare. Dörren tog de till vara och satte där den sitter nu, men var alltså tvungen att vändas uppochner för att fungera på den nya platsen. Det hela är lite husarkeologi och visar på hur den ursprungliga planlösningen kan ha sett ut. Dessa dörrar liksom dörren ut från förstugan i södra änden mot södra farstun är av samma modell och lägre än övriga dörrar trots den höga takhöjden. De har även utanpåliggande speglar, vilket gör dörrarna tjockare, något som är vettigt mot en kall farstu. Höjden, bandgångjärnen och den äldre spegelmodellen som inte stämmer överens med ålder på huset gör att jag antar att dörrarna kommer från ett äldre hus och kan vara tidigt 1800-tal eller sent 1700-tal. Men det är min amatörmässiga bedömning.