Södra väggen med gamla golv
Södra väggen med gamla golv och väggplattor

Långfredagen vilade vi från arbetet och umgicks med vänner och det var skönt att få på sig lite normala kläder och ta det lugnt. Men på påskafton så kliade det i fingrarna igen. Arbetet började med att dra loss golvet i norra kammaren. Vi fick chansen att provelda i norra kakelugnen eftersom den skorstenen är sotad och godkänd. Helt plötsligt känns det lite mer som ett riktigt hus när man fick se röken ur skorstenen. Det var inte så mycket spik som i gamla farstun, men nog så att det räckte. Som tur var så fick vi hjälp av Idas syster och pojkvän som gjorde att arbetet gick dubbelt snabbt. Tyvärr var golvet mögligt under så vi vet inte om vi kan spara det eller om vi måste byta ut ett par plankor. Det visar i alla fall på vikten att använda material som andas.

Efter det fortsatte vi med köksgolvet som vi viste var i riktigt dåligt skick. Det visade sig var än värre än befarat och att det var golvmattan som stod för stabiliteten i hela golvet. När väl den var borta så var golvet så ruttet under att man kunde trampa rakt igenom ner till källaren som är nästan två meter ner. Istället för att avsluta norra köket helt så gick vi upp på södra vindskammaren för att riva väggen som fanns i anslutning till skorstenen som behöver muras om. Det var en plankvägg fylld med sågspån, så arbetet var dammigt och slitigt. Vi fyllde sex säckar med sågspån som vi kan återanvända och lika många som vi slänger. Nu har murarna plats att både riva och bygga den skorstensstocken en bit ner. Rummet var ändå i behov av rivning eftersom det läckt vatten in från taket som förstört det ganska mycket. Det blev det sista vi gjorde för denna gång. Efter det gick vi och drack Champagne för att fira att vi köpt vårt ruckel. Nu i kväll har vi varit i Gamlastugan och fått reda på lite historia kring gården och det gamla namnet. Men mer om det i ett annat inlägg.

I morgon ska vi inte arbeta utan vila inför veckans arbete. Jag ska bara mäta lite och kanske försöka jobba lite mer på att få internet i vårt hus.