Konstnärlig bild av huset.
Gamla skorstenen som behöver muras om
Gamla skorstenen som behöver muras om

I onsdags bestämde vi oss för att ge oss på södra köket. Jag var ganska orolig eftersom väggarna buktade och var mögliga, men det blev en positiv överraskning. Stockarna var fina även här sånär som lite ytliga fuktskador. Jag tror att buktningen av väggen har hjälpt till att torka ut fukten. När vi fick fram timmerväggen såg vi även hur köket har varit delat i två. Men timret blev avsågat och två rum blev ett. Vi hade som mål att få loss så mycket skräp som vi kunde innan sopstationen öppnade så vi kunde bli av med så mycket skräp som möjligt. Efter lunch gick ett traktorsläp med skräp till ekorosk (återvinningsstationen).

 

 

Igår fortsatte vi med att ta upp dörrhålet mellan lägenheterna och göra klart köket. Vi lyfte även ner väggskåpen i köket och fick se originalfärgen på tapeterna, utan nikotin, mögel och sot. Takläggarna var på plats igen och började med östra sidan. Vi har bestämt att vi ska flytta takstegen till andra skorstenen och ha en brygga mellan dem för att få plats med hängrännor och trattar. Stuprören kommer vara vita av den vinklade typen för att passa huset.

Vi väntade även med spänning på att sotaren skulle komma och inspektera skorstenarna. Det blev en positiv och en negativ överaskning. Det första större bakslaget och den negativa överraskningen var att den södra skorstenen var i så dåligt skick att även den behöver muras om. En skata hade byggt bo och sotaren trodde inte det skulle gå att få bort utan att den skulle rasa. Med tanke på att de mesta andra överraskningarna har varit positiva så var det här väl bara att vänta. Men det är inget att göra åt, utan bara riva och mura upp den.

En kul sak som vi upptäckte när vi öppnade upp dörrhålet var att dörren in till Selmas kammare från södra köket ursprungligen har suttit mellan Selmas kammare och gamla farstun. Jag såg att det var samma modell på den och den andra dörren i farstun, men att det var något som inte stämde. Dessutom så gick dörren så att den var i vägen för det andra dörrhålet och såg man närmare så upptäckte man att dörren var uppochner. Så den ska vi flytta tillbaka. Jag ska göra en planritning hur det såg ut ursprungligen eftersom rumsindelningen såg lite annorlunda ut och en hur det ser ut nu.

Ida och jag bestämde oss för att ”bara” ta bort golvet i gamla farstun som sista moment på dagen. Det var ett arbete som tog mycket längre tid än väntat. De andra golvmattorna har tagit ca en halvtimme per rum. Men mattan här låg limmad på masonit som var spikad med ca 400 spikar enligt en överslagsräkning. Under masoniten låg ännu en linoleummatta och sedan ett lager med tidningar. Men eftersom vi satte igång så var det bara att avsluta det. Underst så var det ett målat trägolv. Garderoberna i gamla farstun står på det undre lagret golvmatta och tidningarna, vilket gör att vi måste riva dem, men det är nog inte så jobbigt.