Södra kammaren

Södra kammarenJag har nu rutinen att gå upp och jobba mellan 8-11 och sedan arbeta på huset i ett par timmar. Igår fortsatte vi rivningsarbetet medan byggjobbarna fortsatte byggarbetet. De började med norra skorstenen som blev klar idag. De har även tagit upp hål i den igenmurade spisen i norra kammaren. På torsdag kommer sotare och kontrollerar skorstenarna. Så kanske kan vi elda i dem till påsk. Igår valde vi även att leta upp dörren mellan lägenheterna och ta fram dörrhålet. Eftersom vi inte ville förstöra fikarummet för byggjobbarna så gjorde vi bara på ena sidan. och plank och tapet sitter kvar i södra lägenheten. Men man börjar få en känsla av hur det kommer att bli.

Idag började vi med att ta loss spik, sladdar och andra lätta saker. Jag hade inte beslutat om vi skulle ta bort beklädnaden och masoniten på väggarna helt eller om vi skulle lämna den och spika fast där den buktar. På så sätt skulle vi inte förstöra kulturlager och årsringar i huset.  Men efter att ha gjort testhål på kritiska ställen och hittat fuktskador och mögel beslöt vi oss för att riva ända in till stocken. Sedan kan vi lämna lite masonit under den väggen vi sätter upp för att kommande generationer. nu har vi hittat 6 olika tapetrester på stockväggen och 3 lager tapet på masoniten. I och med att masoniten satt bakom fönsterfoder och lister så var det ganska lätt att ta bort dem med. Så nu kan vi ta upp kantbrädor för att lufta ordentligt fram till sommaren. Ida och Greta tog även bort golvmattan i Selmas rum och fann även där en fint trägolv. Målet är att riva ytterväggsmasoniten även i köket i morgon som buktar och är möglig innan vi kör till tippen som är öppen onsdagar.