Södergaveln
Södergaveln
Södra gaveln med ingången till södra lägenheten

Jag kan inte låta bli att tänka på huset. Jag har läst fem böcker (Stora Boken om byggnadsvård, Utvändig renovering, Invändig renovering, Så renoveras torp och gårdarTips och råd om byggnadsvård ) och många nummer av Gård och torp. Tips om fler böcker som är bra mottages tacksamt. Det känns lustigt att inte veta mer om det och inte kunna sätta igång. Men det är nog tur att jag inte kan göra något innan jag är ordentligt inläst så jag inte gör något förhastat.

En plan har dock börjat ta form. I påsk kommer vi att riva ut de gamla plastgolven och masonitplattorna på väggarna för att få ut gammal röklukt och få fram de gamla skurgolven. Det kommer förhoppningsvis göra att huset kan lufta ur och börja andas fram till sommaren då vi kan börja med den egentliga renoveringen. Steget därefter blir att se till fönstre, byta de ruttna delarna och skrapa, måla och kitta. Om fönstret inte är så illa medfaret, men den nedre delen är fuktskadad kan man vända på fönstret så de friskaste delarna kommer neråt, har jag läst. Jag hoppas att det funkar, men hur det går återstår att se. När vi har tömt rummen så har jag tänkt att lägga ett blindgolv och fylla med sågspån med släkt kalk i kanterna för hålla gnagare borta, förbättra isoleringen och minska golvdrag.

Vi ska börja renovera den södra kammaren, så när vi tömmer huset börjar vi med lilla västra kammaren innanför köket. Sen flyttar vi alla möbler och inredning som vi ska spara till det rummet så har vi fritt att renovera resten av södra lägenheten. Det ska bli spännande att se var de gamla dörrhålen mellan lägenheterna finns bakom masoniten.

I påsk ska jag passa på att fråga Idas farfar om huset. Han vet mycket om bygden och vet nog mer om huset. Han berättade att det är byggt 1862 i somras.

I väntan så bygger jag modell i form av pepparkakshus, gör ritningar och läser mer om byggnadsvård. I morgon kommer nytt nummer av gård och torp ut…