Huset från söder
Huset från söder
Taket i akut behov av reparation

I vår ska taket läggas om, något som vi räknade på redan när vi beslöt att köpa huset. Man får hoppas att vintern inte blir blöt med mycket snö. Vi kommer att lägga plåttak för att undvika att pannor faller ner när vi är borta och för att det ska vara lättskött när vi inte kan vara där under perioder. För arbetsledning kommer Nykarelby Spåntak att ansvara. Det känns skönt att ha en professionell projektledare arbetet eftersom det är timmerarbete med takstolar, murning och lagning av skorstenar samt plåtslagning som ska samordnas. Det skulle ju inte vara så skoj om det stod utan tak i vår.

Det tak som ligger på nu är hemmagjorda pannor som är för tunga för läkten, vilket gör att taket bågnar. Under det ligger ett spåntak, pärt. Vi har fått frågan om undertaket ska tas bort och ifall vi vill inreda vinden så är det bra fick vi veta av Nykarelby Spåntak. Fördelen att behålla det skulle vara för ljudisolering och förstås det historiska värdet men i och med att vi inte vet hur vi vill använda huset  är det bäst att ha möjligheten att kunna inreda vinden vid behov. Jag vill ha den möjligheten öppen så vi slipper lägga om taket ifall det skulle bli aktuellt.

Andra beslut som vi har tagit är att ha fotränna på plåttaket istället för hängrännor. Jag tror det blir snyggare och mindre problem med att de trillar ner. Däremot skippar vi stuprör till förmån för en kedja som vattnet kan rinna längs. Det blir både en estetsik, kostnadsmässig och historisk fördel.