Huset från nordväst
Huset från nordväst

Efter en lång process  som började för flera år sedan börjar det närma sig verkar det som om vi är på väg att skaffa ett sommarhus i Jeppo. Vi har gått igenom alternativ som att inreda ett uthus, flytta en stuga, bygga nytt och köpa ett mindre hus, idéerna har strukits en efter en. Denna idé dök upp i somras när jag och svärfar var ute på den österbottniska landsbygden för att se på skog och på potentiella flyttbara hus. Ett projekt som visade svårt eftersom de flesta hus var bebodda eller för stora. Österbotten har ändå haft så pass mycket skog att små hus är ovanliga. Vi pratade då om att flytta ett större hus och göra det mindre vid uppbyggnaden.

– Det står ju redan ett hus på kullen som håller på att förfalla, det kanske man kan göra något av, sa jag. Det kanske går att göra något av det där det står.

Tanken på det huset hade redan slagit mig. Men jag trodde att huset i fråga utom räckhåll med tanke på dess skick och att jag hört att det var komplicerade ägarförhållanden. Men efter lite funderingar så beslöt vi oss för att titta på det. Jag presenterade idén för Ida och vi funderade och började undersöka saken. Efter många om och men så har vi nu fått besked att alla (8 st) ägare vill sälja till oss. Huset är nämligen delat i två lägenheter där den ena är i värre skick än den andra, så det blir till att börja med byggnadsvård. Men mer om det senare. Här är lite bilder från huset i som jag tog i somras när vi började undersöka saken.